14 dagen proefslapen

 

Koudschuim

Koudschuim is tegenwoordig een veel voorkomend basisproduct om matrassen van te maken. Het heeft een aantal eigenschappen die perfect zijn voor het gebruik in een matras.

Wat is koudschuim?

Koudschuim valt binnen de categorie polyurethaanschuimen en word geproduceerd in grote hoeveelheden middels een chemische reactie. Koudschuim ontstaat door het exact en gecontroleerd storten van een vloeibaar mengsel dat bestaat uit exact afgemeten ingrediënten. Deze ingrediënten bestaan uit: Polyool en een di-isocyanaataat en nog wat overige ingrediënten. Dit mengsel word vervolgens op een lopende band gestort en hiermee begint het schuim proces. Tijdens deze reactie ontstaat een schuimsoort die oorspronkelijk een gesloten celstructuur heeft welke langzaam veranderd naar een open celstructuur.

Nadat het mengsel word gestort op de transportband begint het te reizen en zet het schuim uit tot wel 2 meter hoog en ongeveer 3.5 a 4 meter breed. Doordat de transportband blijft lopen en het mengsel gegoten blijft worden kan er een enorme hoeveelheid schuim geproduceerd worden. Uiteindelijk worden bepaalde lengtes automatisch doorgesneden en worden deze opgeslagen om volledig uit te harden.


Kwaliteiten in koudschuim

Het gieten van koudschuim is een proces waar veel chemische reacties bij plaatsvinden die niet altijd volledig te controleren zijn. Hierbij is het zo dat het schuim uit één batch niet altijd dezelfde kwaliteit is en dus per batch kan verschillen.

Zo zijn de boven en zijkanten van deze grote blokken schuim niet dezelfde kwaliteit als de kern of het midden van het blok. Dit resulteert in verschillende kwaliteit soorten die vervolgens ook tegen verschillende prijzen kunnen worden verkocht

Het belangrijkste verschil binnen de kwaliteit van het koudschuim is op celniveau goed te zien. Bij een lagere kwaliteit zijn de cellen groter en minder goed verdeeld over het oppervlak waardoor er bijvoorbeeld op bepaalde plekken heel veel en op andere plekken weer weinig cellen zijn.

De prijzen tussen deze kwaliteitssoorten zijn enorm en het is voor een consumenten daarom enorm lastig om een goede keuze te maken

De prijs van koudschuim word dus voornamelijk bepaald door de kwaliteit van het schuim. Deze word vervolgens weer bepaald door de verhouding van de ingredienten die gebruikt zijn tijdens de productie welke lastig is te controleren voor de consument.

Je kunt aan het schuim zelf vaak niet echt zien wat de kwaliteit is. Wel kun je met je handen over het schuim heen wrijven. Wanneer het snel korrelig word of afbrokkelt is dat een goede indicatie dat het een slechte kwaliteit is. Ook als het schuim heel vettig aanvoelt is dit een indicatie dat het niet erg hoogwaardig is.


De goede eigenschappen van koudschuim

Door de open celstructuur van het schuim is het niet mogelijk om de cellen kapot te maken. Dit kan simpelweg niet omdat de cel eigenlijk al een soort van kapot is. Hierdoor heeft het schuim geen last van kuilvorming, en komt het zelfs na veelvoudig en intensief gebruik weer normaal terug in vorm.

Een andere voordelige bijkomstigheid van deze open celstructuur is dat het schuim goed ventileert. Omdat de cellen open zijn kan er lucht bewegen tussen de verschillende cellen. Daarnaast kan het dus ook goed vocht kwijt raken omdat het dieper in het schuim kan trekken waardoor het vocht makkelijker verdampt.
Een groot voordeel hiervan is dat het matras dus niet zo snel heel warm word. Tevens is het in de zomer een matras wat niet al te zweterig aanvoelt.

Daarnaast heeft koudschuim een veel hogere elasticiteit dan andere schuimsoorten of producten waardoor het zich van nature erg goed vormt naar het lichaam en enorm veel ondersteuning biedt

De levensduur van koudschuim is dan ook lang. Een koudschuim van hoge kwaliteit kan zo 15 tot 20 jaar mee.


De prijs

Voor een goede kwaliteit koudschuim betaal je relatief gezien meer geld. Echter gaat een kwalitatief goed koudschuim veel langer mee dan een goedkope soort en ben je hierdoor goedkoper uit op de lange termijn.

Onze matrassen worden gemaakt van de meest hoogwaardige gekwalificeerde koudschuimen en zijn samengesteld speciaal voor baby's en kinderen

Bekijk al onze matrassen