14 dagen proefslapen

 

Polyether

Polyether word al jaren gebruikt in matrassen industrie. Het materiaal bestaat namelijk al sinds de jaren 50 en was één van de eerste materialen waar je matrassen van kan maken die relatief goedkoop zijn en destijds veel comfort boden. In de loop der jaren zijn er een hoop nieuwe schuimsoorten bijgekomen en is ook de techniek en kwaliteit toegenomen.

Wat is polyether schuim

Polyether schuim is een flexibel schuim dat is opgebouwd uit kleine cellen die lucht bevatten. Na het indrukken veert het materiaal terug in zijn oorspronkelijk vorm.

Rond de jaren 50 werd het schuim massaal geproduceerd en gebruikt voor comfort biedende producten zoals: Meubilair, matrassen en kussens, maar word het ook bijvoorbeeld als isolatie gebruikt of als filter.


Hoe word polyether schuim gemaakt?

Polyether behoort tot de categorie polyurethaanschuimen en ontstaat door middel van een chemische reactie van verschillende stoffen. De belangrijkste stoffen zijn: Polyolen en isocyanaten en water. Door deze op een specifieke manier met elkaar te mengen ontstaat er een mengsel dat met elkaar reageert en zichzelf vervolgens opblaast waardoor er cellen in de structuur ontstaan.


SG en kwaliteitverschil in polyether

Polyether kan geproduceerd worden met een grote of kleine verhouding van verschillende componenten. Hierdoor kunnen verschillende densiteiten in het schuim ontstaan. Dit betekend dat het materiaal meer of juist minder lucht bevat en hierdoor in gewicht kan verschillen. Hierdoor onstaat de term SG waar veel door matrasleveranciers mee word geadverteerd. Deze term staat voor: "Soortelijk gewicht", wat niets meer zegt dan hoeveel kilo het product weegt per kubieke meter. Het zegt verder niks over de kwaliteit of hardheid.
De veerkracht of flexibiliteit kan afzonderlijk van het gewicht worden beïnvloed tijdens het schuimproces.


Polyether in matrassen

Zoals al eerder aangegeven word polyether al jaren in matrassen verwerkt. Polyether heeft zeker ook een hoop nadelen. Polyether heeft namelijk een gesloten celstructuur en deze cellen kunnen kapot gedrukt worden. Dit gebeurt na intensief gebruik al redelijk snel. Hierdoor komt het schuim niet meer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Dit noemen we kuilvorming, en is een van de grootste nadelen van polyether.

Ook is de vocht opname niet zo goed vanwege deze gesloten celstructuur en heeft het om die reden ook een weinig ademend vermogen.

Daarnaast is de veerkracht slecht en vormt het zich niet naar het lichaam waardoor het weinig steun biedt op de plekken waar men veel ligt.

Je komt polyether echter nog steeds veel tegen vanwege de goedkope prijs. Wij komen polyether vaak tegen in boxspring matrassen omdat de polyether word gebruikt als een vierkant om de pocketvering heen en als afdeklaag ( de laag waar je dus werkelijk op ligt ). Daarnaast zien wij het soms zelfs nog terugkomen als drager onder een traagschuim laag. Dit is een matras met één traagschuim laag bovenop en hieronder word een polyether laag gebruikt. Dit zal de levensduur van deze (vaak dure) matrassen erg nadelig beïnvloeden.

Onze matrassen worden gemaakt van de meest hoogwaardige gekwalificeerde koudschuimen en zijn samengesteld speciaal voor baby's en kinderen

Bekijk al onze matrassen